Sladké tajemství: Objevte rozmanitý svět druhů jahod!

Druhy Jahod

Zahradní jahody: Klasika na talíři

Svět jahod je ale mnohem pestřejší, než by se na první pohled mohlo zdát. Kromě klasických zahradních jahod, kterým se odborně říká jahodník velkoplodý, existuje i řada dalších druhů. Mezi nejznámější patří jahodník obecný, který roste planě v lesích a na loukách. Jeho plody jsou menší a aromatičtější než u zahradních jahod. Další zajímavou variantou je jahodník měsíční, který plodí od června až do října. Jeho plody jsou menší a mají světlejší barvu než jahody zahradní, ale vynikají sladkou chutí a intenzivní vůní. Ať už dáváte přednost jakémukoli druhu, jedno je jisté: jahody jsou skvělou volbou pro zdravé a chutné osvěžení.

Měsíční jahody: Sladká celosezónní odměna

Jahody patří mezi nejoblíbenější letní ovoce a jejich sladká chuť a vůně nám zpříjemňují teplé dny. Věděli jste ale, že existuje několik druhů jahod, které nám dopřávají tuto lahodnou pochoutku po celou sezónu? Mezi nejznámější patří jednoúrodné jahody, které plodí jednou, ale zato velmi bohatě, a to obvykle v průběhu června. Pokud toužíte po jahodách i mimo hlavní sezónu, pak jsou tu pro vás stáleplodící odrůdy. Ty plodí dvakrát ročně, na začátku léta a poté znovu na podzim. A konečně existují i jahody měsíční, které plodí průběžně po celou sezónu, od jara až do prvních mrazů. Měsíční jahody se vyznačují menšími plody s intenzivní chutí a vůní. Díky své nenáročnosti na pěstování a dlouhé době sklizně jsou ideální volbou pro všechny milovníky jahod. Ať už zvolíte jakoukoli odrůdu, čerstvé jahody jsou skvělým zdrojem vitamínů a antioxidantů a představují zdravou a chutnou svačinku pro celou rodinu.

Lesní jahody: Drobné aroma divočiny

V lese na nás čekají nejen dobrodružství, ale i lákavé poklady. Mezi ně patří i drobné lesní jahody, které v sobě ukrývají intenzivní aroma a chuť divočiny. Na rozdíl od zahradních jahod, které známe z obchodů, existuje v přírodě několik druhů jahod. Jahodník obecný, rostoucí na slunných stráních a okrajích lesů, nám nabízí nejznámější lesní jahody. Tyto drobné plody s typickou vůní a sladkokyselou chutí dozrávají od května do července. Jahodník trávnice najdeme na vlhčích loukách a pastvinách. Jeho plody jsou menší a světlejší než u jahodníku obecného, ale zato velmi aromatické. V podhorských a horských oblastech se můžeme setkat s jahodníkem měsíčním. Jeho plody jsou drobné a kulaté s jemnou chutí. Ať už narazíme na jakýkoli druh, lesní jahody jsou vždy vítaným zpestřením procházek a zdrojem vitamínů a minerálů.

druhy jahod

Alpské jahody: Nenáročné pnoucí krásky

Alpské jahody, známé také jako měsíční jahody, jsou fascinující skupinou jahodníků, které se od běžných zahradních jahod liší v několika ohledech. Tyto drobnější, ale chuťově výrazné plody dozrávají postupně od jara až do podzimu, čímž si vysloužily oblibu u milovníků čerstvého ovoce. Na rozdíl od běžných jahod, které plodí pouze jednou ročně, alpské jahody nabízejí neustálý přísun sladkých plodů po celou sezónu. Existuje mnoho druhů alpských jahod, z nichž každý má své specifické vlastnosti. Například 'Rugen' je oblíbená odrůda s tmavě červenými plody a výraznou aromatickou chutí. 'Alexandria' je další vynikající volbou, která se pyšní velkými, šťavnatými plody. Pro ty, kteří preferují bílé jahody, je tu odrůda 'Yellow Wonder' s netradičními, ale lahodnými plody s jemnou ananasovou příchutí. Alpské jahody jsou nenáročné na pěstování a daří se jim jak na slunci, tak v polostínu.

Jahody, ty sladké poklady léta, skrývají ve svém červeném rouše mnohá tajemství. Věděli jste například, že existuje nespočet druhů jahod, z nichž každý se pyšní unikátní chutí, vůní a vzhledem? Od drobných lesních jahůdek s intenzivní chutí po velké, šťavnaté plody zahradních odrůd, svět jahod nabízí nepřeberné množství gurmánských zážitků.

Radomír Jahoda

Žluté jahody: Exotická alternativa

Svět jahod je mnohem pestřejší, než by se na první pohled mohlo zdát. Vedle klasických červených odrůd existuje i několik druhů s plody žluté barvy. Tyto exotické jahody si získávají stále větší oblibu, a to nejen pro svůj netradiční vzhled, ale i pro specifickou chuť a aroma. Žluté jahody se vyznačují sladší, medovou chutí s jemnými tóny ananasu či manga. Na rozdíl od červených jahod neobsahují alergenní bílkovinu Fra a1, a proto jsou vhodné i pro alergiky. Mezi nejznámější odrůdy žlutých jahod patří například 'Yellow Wonder', 'Pineapple Crush' nebo 'White Soul'. Tyto odrůdy se liší tvarem i velikostí plodů a hodí se jak k přímé konzumaci, tak i na zpracování do džemů, marmelád či dezertů. Pěstování žlutých jahod se v podstatě neliší od pěstování klasických odrůd. Důležité je zajistit jim slunné stanoviště s propustnou půdou a dostatečnou zálivku.

Ananasové jahody: Bílé plody s ananasem

Svět jahod je ale mnohem pestřejší, než by se na první pohled mohlo zdát. Kromě klasických červených jahod existuje i řada dalších druhů s odlišnou barvou, tvarem i chutí. Mezi ně patří například i ananasové jahody, které se vyznačují bílou barvou plodů a jemnou ananásovou příchutí. Ananasové jahody, známé také jako borovice jahody nebo bílé jahody, jsou ve skutečnosti variantou jahodníku lesního. Jejich neobvyklá barva je dána absencí pigmentu antokyanu, který je zodpovědný za červené zbarvení klasických jahod. Chuť ananasových jahod je sladká a aromatická s jemnými tóny ananasu, odtud jejich název. Pěstování ananasových jahod se příliš neliší od pěstování běžných jahod. Jsou to nenáročné rostliny, které preferují slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Díky svému netradičnímu vzhledu a lahodné chuti jsou ananasové jahody stále oblíbenější volbou pro zpestření zahrádek i talířů.

druhy jahod

Drobné jahody: Ozdoba do květináče

Svět jahod není omezen pouze na ty velké, které běžně kupujeme v obchodě. Existuje mnoho druhů drobných jahod, které jsou ideální pro pěstování v květináčích a dodají vaší terase nebo balkonu jedinečný šmrnc. Tyto miniaturní odrůdy, jako jsou 'Alpine Strawberry', 'White Soul' nebo 'Pink Panda', vás okouzlí nejen svým vzhledem, ale i lahodnou chutí. Drobné jahody se liší tvarem, barvou i chutí. Některé odrůdy plodí po celou sezónu, jiné pouze jednou ročně. Při výběru odrůdy do květináče je důležité zohlednit její vzrůst a nároky na pěstování. Drobné jahody preferují slunné stanoviště a propustnou zeminu. Pravidelná zálivka a hnojení jim zajistí bohatou úrodu sladkých plodů.

Pěstování jahod: Tipy pro bohatou úrodu

Svět jahod je rozmanitý a nabízí hned několik druhů, z nichž si každý najde svého favorita. Mezi nejoblíbenější patří jahody jednou plodící, které potěší bohatou úrodou během června. Pokud toužíte po jahodách po delší dobu, vsaďte na jahody stáleplodící. Ty plodí od června až do prvních mrazů, i když v menším množství. Pro fajnšmekry jsou tu pak jahody měsíční, které plodí dvakrát ročně – v červnu a poté na podzim. Při výběru odrůdy zvažte také chuťové preference. Některé jahody vynikají sladkostí, jiné zase příjemnou kyselostí. Důležitá je také odolnost vůči chorobám a škůdcům. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé druhy jahod, abyste zjistili, které vám nejvíce chutnají a prospívají ve vaší zahradě.

Choroby a škůdci: Jak ochránit jahody

Různé druhy jahod bohužel lákají i různé choroby a škůdce. Mezi nejčastější choroby patří plíseň šedá, která postihuje plody a způsobuje jejich hnilobu. Proti plísni šedé je důležitá prevence, jako je vzdušné stanoviště a odstraňování napadených plodů. Dalším problémem může být padlí jahodníkové, které se projevuje bílým povlakem na listech. Ze škůdců jahody nejčastěji napadají slimáci a hlemýždi, kteří si pochutnávají na plodech i listech. Proti nim lze bojovat například pomocí granulí nebo pastí. Důležitá je také prevence, jako je pěstování odolných odrůd a správná péče o rostliny.

druhy jahod
Porovnání vlastností běžných druhů jahod
Druh jahod Doba zrání Velikost plodů Chuť
Honeoye Květen - červen Střední Sladká, aromatická
Senga Sengana Červenec Menší Sladkokyselá, výrazná
Elsanta Červen Velká Sladká, mírně aromatická

Jahody v kuchyni: Recepty a inspirace

Sladké, šťavnaté a plné vitamínů – jahody jsou královnami letní sezóny. Věděli jste ale, že existuje více druhů jahod, z nichž každý má svou specifickou chuť a využití v kuchyni? Mezi nejznámější patří rané odrůdy jako Honeoye s jasně červenou barvou a sladkokyselou chutí, ideální pro přípravu džemů a kompotů. Pro milovníky sladších jahod jsou tu pak odrůdy jako Elsanta, která se vyznačuje velkými plody a aromatickou chutí. Pokud dáváte přednost jahodám s intenzivní chutí a vůní, sáhněte po odrůdě Korona, která se skvěle hodí i na přímý konzum. Ať už zvolíte jakoukoli odrůdu, s jahodami se fantazii meze nekladou. Můžete je přidat do koláčů, dortů, zmrzliny, smoothie nebo si je vychutnat jen tak, samotné nebo se šlehačkou. Nezapomeňte ale, že jahody jsou velmi choulostivé ovoce a je potřeba je co nejrychleji spotřebovat.

Publikováno: 20. 11. 2024

Kategorie: domov